Links met oefeningen

 

Unidad 1 – Viaje al español

Bent u geïnteresseerd in het Spaanse equivalent van uw voornaam?
1. Bestaat er een Spaans equivalent van uw voornaam? Kijk in deze internationale lijst na of er in de Spaanstalige wereld een naam is die op de uwe lijkt.
http://www.sitiosespana.com/paginas_2/nombres.htm

2. U hebt in deze Unidad kennisgemaakt met vier beroemde personen: Penélope Cruz Sánchez, Pablo Ruiz Picasso, Frida Kahlo Calderón en Gabriel García Márquez. Op deze website kunt u vinden waar hun voornamen oorspronkelijk vandaan komen. Klik de beginletter van de naam aan en zoek de betreffende naam. Stammen de namen uit het Grieks, Germaans, Hebreeuws of Latijn?
Als uw eigen naam in de namenlijst staat, kunt u ook kijken waar deze oorspronkelijk vandaan komt.
http://www.guiainfantil.com/servicios/nombres/indice.htm

Spaanse achternamen
1. Wat zijn de tien Spaanse achternamen die het meest voorkomen? Bekijk het op deze website:
http://apellido.enfemenino.com/w/apellidos/espana.html

2. Via Busca tus apellidos kunt u erachter komen hoe vaak een achternaam in Spanje voorkomt. Let op dat deze zoekfunctie geen accenten of leestekens accepteert.

Panamericana: De Norte a Sur
1. Noem een paar Latijns-Amerikaanse landen die niet aan het noord-zuidtrajct van de Panamericana liggen.
http://es.wikipedia.org/wiki/Carretera_Panamericana

2. Peter Gebhard heeft foto’s gemaakt van zijn Panamericana-reis. Zoek op de volgende website een foto van het Titicacameer, de Amazonedelta, de Andes en een rituele dans in Peru.
http://www.mundo-geo.es/naturaleza/paisajes/de-alaska-a-argentina-la-ruta-panamericana

 

Unidad 2 – Primeros contactos

Wilt u weten hoe uw beroep in het Spaans heet?
1. Misschien staat de Spaanse benaming van uw beroep wel in deze lijst. Zo niet, raadpleeg dan een woordenboek.
http://www.spaansetaal.org/handige-woorden-zinnen/beroepen

Wilt u werken in Spanje of Latijns-Amerika?
1. Op deze website vindt u een uitgebreid overzicht van vacatures in Spanje. U kunt via Búsqueda avanzada uw zoekopdracht verfijnen. Geef bijvoorbeeld aan in welke regio (provincia) u zou willen werken, op welk niveau (nivel de estudios), welke werkervaring u hebt (experiencia) of wat u wilt verdienen (salario mínimo).
http://www.infojobs.net

2. De volgende website kan van pas komen als u een baan zoekt in Latijns-Amerika. Om een vacature te vinden die bij u past, selecteert u een land en vervolgens kunt u bij Bolsa de trabajo – buscar empleos de volgende velden invullen:
– Cargo o área profesional (functie of werkveld)
– Lugar (plaats)
http://www.computrabajo.com/

Panamericana: México
1. Kent u een Mexicaans restaurant bij u in de buurt?
Als u geen Mexicaans restaurant kent in uw omgeving, kunt u er vast wel een vinden via deze website.
Vul bij Buscar “restaurante mexicano” in en bij ¿Dónde? “Amsterdam“.
http://www.qype.es/

Een bezoek aan de Maya-stad Chichén Itzá.
1. Herinnert u zich de foto van Chichén Itzá nog van pagina 27 uit het tekstboek? Bekijk de volgende video. Hoe vaak komt het beeld dat u in het tekstboek ziet, voorbij?
http://videos.rinconesdemitierra.com/chichen-itza#/ChichenItza

 

Unidad 3 – Mi gente

Wilt u meer weten over Chocolates Valor?

1. Ga naar de onderstaande website van Chocolaterías Valor. Klik dan op Chocolaterías Valor en vervolgens op Encuentra tu Chocolatería. Hoeveel Chocolaterías Valor zijn er in Madrid? Welke stad heeft meer Chocolaterías: Madrid of Barcelona?
http://www.valor.es/es/

2. Ga in het menu terug naar Chocolaterías Valor en klik op Regala bombones. Hoe wordt de Bombón Delicia de Pistacho omschreven? Welke bonbon zou u het liefst proeven?

3. Wilt u zien hoe de chocolade van Chocolaterías Valor gemaakt wordt? Ga naar de startpagina en klik op Elaboración del chocolate.

Panamericana: Guatemala, El Salvador, Honduras
Guatemala

1. Guatemala is het centrum van de Maya-cultuur. Wat wordt er vermeld over de stad El Mirador? Hoeveel inheemse talen worden er gesproken in Guatemala?
http://www.visitcentroamerica.com/?q=country/guatemala/leer-mas

2. Ontdek ook Tikal, een van de belangrijkste Mayasteden.
https://www.youtube.com/watch?v=kdrRqa4nyJc

El Salvador

1. El Salvador is een klein land dat vooral bekend is vanwege zijn vulkanen. Lees de volgende vragen en probeer het goede antwoord te raden. Controleer daarna met behulp van deze website of uw antwoorden juist zijn.

¿Cuáles son los principales volcanes en el Salvador?
¿Cuántos volcanes activos hay en el Salvador? 52 – 8 – 23

http://www.snet.gob.sv/Geologia/Vulcanologia/Index2.htm

Honduras

1. Op de website van Honduras Travel vindt u informatie over de bezienswaardigheden van het land. Als u met de muis op de icoontjes op de landkaart klikt, ziet u wat u waar kunt vinden. Wat kunt u bezoeken in La Ceiba?
http://www.honduras.travel/es

2. Ook als u op korte termijn niet kunt afreizen naar Honduras, kunt u een indruk krijgen van zijn stranden, monumenten of steden. Via de volgende link vindt u vele foto’s van Honduras, die u als bureaubladachtergrond kunt instellen.
http://wallpapercave.com/honduras-wallpapers

 

Unidad 5 – Comer con gusto

Productos españoles
1. Calidalia is een keten met verschillende Spaanse merken. Bekijk de merken aan de linkerkant van de homepage. Welke merken kent u? Wat voor producten verkopen de merken Freixenet en García Baquero?
http://www.calidalia.com

Supermercados
1. Stel, u wilt een tortilla de patatas voor uw gasten maken. Raadpleeg deze website en schrijf de benodigde ingrediënten op voor 6 personen.
http://www.euroresidentes.com/Recetas/tortilla_patatas.htm

2. U wilt nu de ingrediënten voor de tortilla op internet kopen. Ga naar de website en zoek binnen het aanbod van de website (Alimentos Frescos, Conservas y Cocina) de ingrediënten voor de tortilla en geef aan hoeveel u nodig hebt.
http://www.compraonline.grupoeroski.com/ecoventa/actions/mostrarInforIndex.do?control=index

3. Zoek nu de producten van pagina 46 uit Con gusto tekstboek op de website en vergelijk de prijzen. Wat is goedkoper/duurder?

4. Het volgende filmpje laat zien hoe je een tortilla maakt.
http://www.tu.tv/videos/tortilla-de-patata

¿Le interesan otros bares en España?
1. Stel, u bent op zoek naar een tapasbar in Spanje. Ga naar deze website en kies een stad uit. Voor welk restaurant kiest u?
http://www.atapear.com/guia-de-bares-de-tapas

Panamericana: Nicaragua, Costa Rica, Panamá
Nicaragua

1. Een van de bezienswaardigheden in het zuiden van Nicaragua is het Lago de Nicaragua. Klik op de link en ontdek wat er allemaal te vinden is.
http://edicioneslupita.com/nicaragua/cocibolca.html

2. Weet u nog hoe het traditionele ontbijt in Midden-Amerika heet? U kunt het op pagina 51 van het tekstboek terugvinden. Bekijk op de website uit welke ingrediënten dit ontbijt bestaat en streep in onderstaande lijst de dingen door die er niet bij horen.

Ingredientes:
Frijoles
Ajo
Cebolla
Patatas
Arroz
Vino
Aceite

http://gallo-pinto.recetascomidas.com

El café de Costa Rica
1. Via onderstaande link vindt u de heerlijkste koffierecepten. Ga in het menu naar Recetas de Café onder Tipos Recetas en blader door naar Costillas de Cerdo al Café. Welke ingrediënten zitten er in deze koffie?
http://www.recetascafe.com

2. En welk recept lijkt u het lekkerst?

El canal de Panamá
1. Bekijk via deze link bij Esquema del canal de Panamá hoe schepen van de Atlantische Oceaan door het Panamakanaal naar de Grote Oceaan varen. Door hoeveel sluizen varen schepen die die route afleggen?
http://es.wikipedia.org/wiki/Canal_de_Panam%C3%A1

 

Unidad 6: Por la ciudad

Un fin de semana en Sevilla
1. Stel, u wilt de belangrijkste bezienswaardigheden in Sevilla bezoeken. Om daarover informatie te vinden, bekijkt u deze website.

Beantwoord deze vragen:
– Wat zijn de openingstijden van de kathedraal? Hoe duur is een toegangskaartje?
– Is het Museo de Bellas Artes elke middag open?
– Wie hebben tot het Museo Arqueológico gratis toegang?
http://www.sevilla.org/ciudad/patrimonio-monumental-y-cultural

2. Op de website van het Spaans bureau voor vreemdelingenverkeer staan onder Arte verschillende monumenten in Sevilla. Welke spreekt u het meest aan? http://www.spain.info/resultadosBusqueda/resultadosBusqueda.html?q=sevilla&l=es&s=relevance

¿Qué tal una visita al Museo del Oro?
1. Stel, u gaat het Museo del Oro bezichtigen. Ga naar deze website. Wat zijn de openingstijden van het museum op zondag? Zijn er op zondag rondleidingen? Hoeveel kost een toegangskaartje?

2. Op welke etage bevinden zich de metaalwerken? En waar kunt u een cadeau of souvenir kopen? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, gaat u naar Planos y servicios onder Visítenos en beweegt u met de muis over de verschillende etages van het plattegrond.
http://www.banrepcultural.org/museo-del-oro

Panamericana: Colombia
Fernando Botero
1. Op pagina 61 van het tekstboek hebt u een schilderij van Botero gezien. Op deze website van het Museo Botero ziet u de schilderijencollectie. Wat is het oudste schilderij?
http://www.lablaa.org/blaavirtual/museobotero/listado.htm

Uit welk jaar stamt het schilderij met het meisje dat een ijsje eet.
2. Bekijk het schilderij Naturaleza muerta con lámpara y botella en Naturaleza muerta con helado. Welke vrucht komt in beide schilderijen voor?

La cumbia
1. Op pagina 61 van het tekstboek werd de cumbia genoemd. Wilt u deze dans ook eens proberen? Dit filmpje legt u de basispassen uit.
https://www.youtube.com/watch?v=US3zO96b_go

 

Unidad 7 – El placer de viajar

¿Le interesa Mallorca?
1. Op de volgende website vindt u informatie over Mallorca. Hoeveel inwoners heeft het eiland? En hoe heet de hoofdstad?
http://www.mca-hotels.com/guia-vacaciones-mallorca/

2. Klik in de linkerbalk op Espacios naturales. Hoeveel natuurparken zijn er? Welke lijkt u het mooist en waarom?

3. U wilt graag de Cuevas del Drach zien. Klik op de startpagina op Atracciones turísticas. Waar bevinden deze ’Drakengaten’ zich en hoe lang duurt de rondleiding?

¿Le interesa Cuba?
1. Stel, u brengt een paar dagen door in Havana en uw reisleider raadt u aan om het Parque Histórico Militar Morro-Cabaña te bezoeken. Zoek op de website naar meer informatie en geef aan welke bezienswaardigheden hier worden aangeraden.
http://www.visitarcuba.org

2. Ga bovenaan de website naar Qué ver en klik op Playas. Noem een aantal van de meest aanbevolen stranden.

3. Als afsluiting van uw reis gaat u een uitstapje maken naar Varadero, de dichtstbijzijnde provinciehoofdstad. Bekijk deze link en zoek op hoeveel kilometer Varadero van Havana vandaan ligt.
http://www.hicuba.com/distancias.htm

4. Bekijk op de volgende website wat er over Varadero wordt verteld. U doet dit door op ¿A dónde vas? te klikken en de naam van de stad in te vullen (Varadero). Klik vervolgens op Qué hacer? en vink aan welke dingen u interesseren (bezienswaardigheden, routes, nachtleven of winkelen). Kies iets uit wat u leuk vindt.
http://www.tripadvisor.es/

¿Busca usted un hotel a su gusto en España?
1. Hoeveel Spaanse steden denkt u dat er behoren tot het Werelderfgoed? Bekijk de website en vergelijk uw veronderstelling met de feiten. Welke van deze steden zijn ook uitgeroepen tot culturele hoofdsteden van Europa?
http://www.ciudadespatrimonio.org/presentaciondelgrupo/index.php

2. Waar zou u graag een weekend doorbrengen? Zoek een hotel uit in een stad die u graag wilt bezoeken. Welke diensten biedt het hotel?
http://www.spain.info/antes_del_viaje/alojamientos/index.html?l=es

Panamericana: Ecuador
1. Kunstenaar Oswaldo Guayasamín heeft in twee Europese steden wandschilderingen gemaakt. Ga naar de website en klik op Murales y Monumentos onder het kopje Obra. Zoek vervolgens uit welke Europese steden het betreft door op de schilderijen te klikken.
http://www.guayasamin.org

2. Op de website kunnen ook schilderijen gekocht worden. Klik hiervoor onder het kopje Productos y servicios op Tienda Virtual. Welke schilderijen van de serie Dimensiones vindt u het mooist? Zijn er werken die minder dan $100 kosten? Welke zijn dat?

3. Ecuador is voor Latijns-Amerikaanse begrippen een klein land, maar wel heel veelzijdig. Bekijk de website en ontdek de verschillende regio’s van Ecuador.
Ga naar Dónde ir en klik op Islas Galapagos. Zoek informatie over het eiland Isabela. Welke bezienswaardigheden worden aangeraden? In welk jaar werden de Galápagoseilanden door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed [antwoord niet te vinden]?
http://www.ecuador.travel/es

Reacties zijn gesloten.